Jenny

Jenny komt met een stralende glimlach  op ons afgelopen en omhelst ons met een spontaniteit die niet zo past binnen de Nepalese omgangsvormen. We kennen haar van tijdens ons verblijf in Dhading en iedere keer opnieuw weet zij ons door haar eenvoudige maar zo enthousiaste manier van zijn te raken. Deze 30-jarige jonge vrouw is verantwoordelijk voor een groep van jonge meisjes die destijds door kinderhandelaars bij hun familie zijn weggehaald onder het mom van een  stralende toekomst met goed onderwijs en  welvarende leefomstandigheden.  Het tegendeel is waar getuige het verhaal van een meisje uit een arm gezin, dat op 7-jarige leeftijd in haar dorp verkracht werd. Haar vader had zelfmoord gepleegd, een broertje overleed aan kanker en haar moeder kon amper nog zorg dragen voor haar gezin.

Bovendien deden in het dorp allerlei roddels over dit meisje en haar gezin de ronde en werd deze familie meer en meer uit de gemeenschap gestoten… ideale omstandigheden voor deze handelaars. De laatste roepies worden betaald want de moeder werd uitdrukkelijk verzekerd dat zij nooit nog kosten zal hebben voor haar dochter.  En dan eindigt het contact tussen moeder en kind. Het meisje werd weggestopt in één van de zovele weeshuizen van Kathmandu  waar zij wordt gebruikt als lokaas voor westerse donateurs. Zij zou haar familie nooit meer terugzien ware het niet dat er tegenwoordig gelukkig  organisaties zijn die zich tot doel gesteld hebben deze jonge meisjes uit hun penibele situatie te bevrijden.

Jenny vertelt ons dat dit meisje na 8 jaar voor het eerst terug haar moeder zag. Het weerzien en terug opgenomen worden in de oorspronkelijke familie wordt met heel veel zorg voorbereid… ook één van de taken van Jenny. Zij is sociologe van opleiding en is naast haar drukke job en moeder van een 10-jarige zoon die zij alleen opvoedt (haar man is overleden) ook nog bezig met een doctoraatsstudie. Haar droom is zich in te zetten voor de vrouwen en kinderen met nauwelijks kansen  en op een wezenlijke manier  op te komen voor hun rechten… één van de nieuwe voorvechtsters met een groot en warm hart op de juiste plaats!

Voor ons een groot voorrecht om  deze bijzondere jonge vrouw te mogen ontmoeten… een ontmoeting waar we stil van worden en die ons nog maar eens uitnodigt om ons bewust te worden van de luxe en overvloed waarin wij leven. Nepal geeft!… wij hebben het door dit contact meer dan ooit ervaren en jij beste lezer misschien ook door te mogen delen in een klein stukje levensverhaal van een jong meisje en in de gedrevenheid van een jonge Nepalese vrouw.

Morgen laten we het stoffige, lawaaierige en chaotische Kathmandu achter ons en gaan we voor enkele dagen naar Dhading waar enkele mooie dagen in het verschiet liggen… maar hierover later meer.

Hartelijke groeten

Walter en Nicole

Geplaatst in Blog, Nieuws, Sidebar.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.