Sponsor trekking 2019

Himalaya trekking: vijf vrienden steunen blinde kinderen in Nepal

Ontmoet Bart, Walter, Andi, Ben en Frans:

Op 6 april start voor ons vijven een trektocht in het uiterste noord-westen van Nepal vlakbij de grens met Tibet. Wij lopen deze trekking om de stichting HEAD Nepal te steunen. Deze stichting draagt zorg voor blinde en anders gehandicapte kinderen in de streek Humla. Chhitup Lama, de oprichter van deze stichting is zelf slechtziend. Dat weerhoudt hem niet om onze gids te zijn tijdens deze tocht.

In zes dagen wandelen we in zeer primitieve omstandigheden door de Nyinba vallei naar Raling Gompa een Boeddhistisch klooster gelegen op 3930 meter hoogte. Van daar uit vervolgen we onze uitdaging over een smal rotspad naar de top van Crystal mountain op 5100 meter!

We vragen jullie ondersteuning en tevens om een bijdrage om stichting HEAD Nepal te helpen hun doelen te verwezenlijken.

In de volgende video spreekt Chhitup Lama over onze trekking in April:

Doneer!

Himalayan Education and Development Nepal

De volgende video geeft goed weer wat het doel van HEAD Nepal is:

Voor alle duidelijkheid: Deze tocht en het hele avontuur wordt georganiseerd en betaald door ons zelf. Al het geld dat wordt ingezameld wordt in het geheel overgemaakt naar de stichting om hun projecten te steunen

Het ontstaan van het idee

Een Tai-chi leraar genaamd Walter volgt een les Chi Neng® Qigong bij Ben. Op zich niks bijzonders en op een later moment tijdens het uitwisselen van ervaringen, vertelt Walter Ben over een tocht die hij heeft gemaakt hoog in het Himalaya gebergte, om aandacht voor en geld in te zamelen voor zijn stichting Nepal Geeft!. Deze stichting zet zich in om de lokale Nepalese stichting HEAD te ondersteunen.

Ben is zo onder de indruk van dat initiatief dat hij Walter de oren van de kop begint te vragen en niet veel later is het plan geboren om deze reis nog eens te maken met andere mensen. “En of Ben nog enthousiaste mensen kent die dit ook willen”. De informatieavond van Walter met foto’s en video’s van zijn trektocht wordt goed ontvangen en in een mum van tijd wordt het bovenstaand groepje van ‘ons vijven’ gevormd.

Over beide stichtingen

“Nepal Geeft!” is een stichting uit Maastricht die al sinds 2012 nauw samenwerkt met HEAD Nepal. De stichting kiest voor een werkwijze die wordt gekenmerkt door kleinschaligheid, lokaal draagvlak en langdurigheid. “Nepal Geeft”… misschien wel het meest waardevolle dat een mens kan ontvangen… aandacht en respect voor het leven zoals het is.

Voor meer informatie over de stichting klik eens door op deze website over ontstaan, werkwijze, ( gerealiseerde ) projecten en blogs.

HEAD Nepal is opgericht door Chhitup Lama in 2011. Zelf slechtziend heeft hij zich het lot aangetrokken van blinde kinderen in zijn geboortestreek Humla, een van de armste streken in Nepal, verborgen weggestoken in het Himalaya gebergte, alleen bereikbaar met kleine eenmotorige vliegtuigjes of 10 dagen lopen van de verharde weg. Aanvankelijk werden alleen zo’n 25 blinde kinderen gehuisvest in een tehuis waar zij onderdak, voeding en zorg ontvangen die hun arme ouders niet kunnen geven. Bovendien krijgen de kinderen medische en onderwijskundige ondersteuning zodat ze meer mee kunnen participeren in de samenleving. Sinds 2015 heeft HEAD ook een tehuis voor ongeveer 20 anders gehandicapte kinderen.

Zie headnepal.org.

Doneer!

Projecten waarvoor wij lopen

  1. Afgelopen september hebben arts Bram en ergotherapeut Loes de tehuizen bezocht en alle kinderen onderzocht naar hun fysieke en mentale gezondheid. Zij komen met een hele lijst van aanbevelingen ter verbeteringen van hun welzijn; scholing personeel in fysio- en ergotherapie, trainingsmateriaal voor ontwikkeling van motorische functies, handfunctie trainingsgroep, orthopedische schoenen, uitgebreid medisch (oog) onderzoek, aangepaste brillen en vergrootglazen, speciaal ontwikkeld schrijf- en eettools etc. En dat kost natuurlijk geld , veel geld en dat heeft de Nepalese overheid niet.
  2. De Mobile School. In Nepal leven vele gehandicapte kinderen in erbarmelijke omstandigheden, ze zijn een straf van de goden, miskend en weggestopt, verstoken van zorg en onderwijs. Chhitup en zijn team gaan op gezette tijden voor 3-6 maanden veraf gelegen bergdorpen in om deze kinderen op te sporen, basisonderwijs te geven, hun ouders te onderrichten in adequate zorg, zodat deze kinderen in ieder geval iets van kansen krijgen zich te ontwikkelen. Dat kost natuurlijk geld, veel geld en dat heeft de Nepalese overheid niet…

Nepal geeft… misschien wel het meest waardevolle dat een mens kan ontvangen… aandacht en respect voor het leven zoals het is.

Onze uitdaging

Onze uitdaging is het om deze avontuurlijke tocht af te leggen in combinatie met het steunen van de lokale gemeenschap. Naast het inzamelen voor dit goede doel maken we tijdens onze reis ook gebruik van lokale dragers en gidsen zodat er zoveel mogelijk geld van ons bij de lokale mensen terecht komt.

De Niynba Vallei betreden is alsof je terug in de tijd gaat, waar in eeuwenoude dorpjes de Tibetaanse boeddhistische tradities een belangrijk onderdeel vormen van het dagelijkse leven. Er zijn geen (toeristische) voorzieningen, daarom slapen we ook bij de mensen thuis en eten we met hun mee.

Kaart Nepal trekkingsgebied

Startend vanuit Simikot lopen we 6 dagen door deze vallei naar het boeddhistisch klooster Raling Gompa op 3930 meter hoogte. In dit klooster zullen we ook overnachten. Van daaruit gaan we de laatste uitdaging aan ; de top van de Crystal Mountain gelegen op 5100 meter hoogte.

Walter heeft deze tocht eerder gemaakt, meer informatie hierover vind je hier.

Activiteiten

Naast de vriendelijk dringende vraag om te doneren, kun je ook aanwezig zijn en reclame maken voor een aantal activiteiten die we in de tijd voorafgaand aan de trekking gaan organiseren..

Het startschot is al gegeven op 12 december met een goed bezocht klankschalen concert.

De volgende activiteiten zijn vooralsnog gepland, meer details volgen nog:

29-12 – Wandeltocht donatie min €5
13-01 – Wandeltocht met aansluitend eten en drinken donatie min €10
9/10-02 – Activiteitenweekend met Nepal info, eten, lezing, films, games
18-02 – Klankconcert 19.30 – 21.00 Plaats De Letterdoes info zie Résonance MT, Singing Bowl concerts
23-02 – Sponsor diner met Nepalees eten, presentatie bezoek aan HEAD Simikot door Loes en Bram, liederen gezongen door Trudy Schambergen
Half maart Spinningmarathon Mac

We zullen deze pagina regelmatig updaten en op onze Facebook pagina vermelden, dus kom gerust af en toe terug voor meer informatie.

DONEER

Nepal Geeft heeft  een ANBI status dwz dat giften belastingaftrekbaar zijn.
Bank transfer
IBAN: NL19 TRIO 0197 9254 80
BIC: TRIONL2U
Naam Stichting Nepal Geeft
Omschrijving: Sponsortrek April 2019
Kijk voor meer informatie op onze pagina’s over donaties vanuit Nederland en België.

PayPal money pool: Geld wordt overgemaakt naar Bart’s  persoonlijke rekening. Hij maakt dat over naar de Stichting Nepal Geeft.

Cash: Zal vaak gebeuren bij onze activiteiten. Wij maken dat dan natuurlijk over naar de stichting Nepal Geeft.

Links en referenties:

Headnepal.org
Rustinbeweging.eu Walter’s Tai Chi website
Benackermans.nl Ben’s Chi Neng® Qigong website
Résonance MT, Singing Bowl concerts