HEAD genomineerd voor NOw-Us Award 2018

Van 6 – 11 oktober jl. organiseerde PARTOS, de koepelorganisatie van Nederlandse ontwikkelingsorganisaties, het zgn. NOw-Us Award Festival 2018. NOw-Us staat voor Nothing About Us Without Us, waarmee PARTOS/Spindle met name ‘op zoek ging’ naar buitenlandse ngo’s wereldwijd, die zich specifiek richten op het vergroten van de actieve deelname van mensen met een fysieke en/of mentale beperking aan de (lokale) samenleving. Het thema ‘inclusion’ staat met name voor dit noodzakelijke proces van emancipatie en gelijkberechtiging van mensen met een beperking.

NOMINATIE HEAD NEPAL

Van in totaal 320 buitenlandse ngo’s die zich voor deelname hadden aangemeld werden er uiteindelijk 10 genomineerd en uitgenodigd om naar Nederland te komen. Daaronder ook ‘onze’ eigen Nepalese partner ngo HEAD Nepal, die zich al jarenlang inzet voor blinde/slechtziende en/of fysiek/mentaal gehandicapte kinderen van Humla, omdat

disabled people are not regarded as contributors to society and therefore many children with disabilities don’t receive any education at all.

De nominatie van HEAD is absoluut een eervolle erkenning van haar onvermoeibare en jarenlange inspanningen

to expand the participation and contribution of children with disabilities, specially from the mountainous region of Nepal, in all aspects of the Nepali society.

Het motto van HEAD laat aan duidelijkheid niets te wensen over en luidt

‘DISABILITY IS NOT IMPOSSIBILITY’

Namens HEAD Nepal kwamen Chhitup Dorji Lama, oprichter en voorzitter, en Nirmal Bista, ict-man, op zaterdag 6 oktober jl. aan op Schiphol. De eerste dagen verbleven zij met alle andere deelnemers in Den Haag, de slotdag was in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam.

PRESENTATIE

Evenals alle andere deelnemende organisaties uit Azië (drie stuks) en Afrika (zeven stuks), gaven Chhitup en Nirmal een korte presentatie van het genomineerde project, te weten Head Mobile Blind School in the Himalayas.

 

 

De presentatie van Chhitup en Nirmal kwam kort samengevat hierop neer:

  • er zijn 207.000 gehandicapte kinderen in Nepal;
  • daarvan gaat 1/3de deel niet naar school;
  • slechts 380 van in totaal 30.000 scholen hebben docenten voor onderwijs aan blinde kinderen en
  • 90% van de gehandicapte kinderen in de Himalayas zijn ongeletterd, kunnen dus niet lezen en schrijven!

HEAD startte daarom in 2011 met haar Mobiele Blindenschool te paard om veraf gelegen dorpen en/of boerderijen te bereiken in het dunbevolkte en uitgestrekte Humladistrict (de districtshoofdstad Simikot is zo’n 600 kilometer noordwestelijk gelegen van Kathmandu, de hoofdstad van Nepal). Chhitup omschrijft de situatie in Humla als volgt:

Humla is considered as one of the most remoted, isolated and underdeveloped regions in Nepal, reachable only by foot or by small aircrafts. There is only one hospital and one higher secondary school in Simikot serving the whole district. It lacks the infrastructures of development altogether. Most of the villages don’t have access to electricity, communication (telephone, mobile service, internet), clean drinking water, qualified and good education, proper health care etc.

Ultiem doel is om de plm. 50 kinderen die HEAD permanent onder haar hoede heeft voor te bereiden op instroom/integratie in mainstream education.

 

GEEN PRIJS, TOCH WINNAAR!

Ondanks een goeie en informatieve presentatie vielen Chhitup en Nirmal jammer genoeg buiten de prijzen. Tegelijkertijd was daar de overtuiging, dat het blindenproject ook winnaar was in een deelnemersveld van liefst 320 organisaties wereldwijd! Kortom, geen prijs, maar wel de erkenning van de waarde van het project voor de disabled children of Humla. Dat gevoel van winnaar te zijn werd nog gevoed door twee afspraken met resp.

  • Wilde Ganzen en
  • Visio School in Rotterdam.

WILDE GANZEN

Voor Sylvia en Marit van Wilde Ganzen was dit (en dat gold uiteraard wederzijds) een eerste kennismaking met Chhitup en Nirmal. In december 2017 heeft onze eigen Stichting Nepal Geeft in nauwe samenwerking met Wilde Ganzen en de UNICA Foundation een zonne-energiesysteem geïnstalleerd om een ononderbroken elektriciteitsvoorziening voor beide opvanghuizen van HEAD te kunnen garanderen. Nu Chhitup en Nirmal in Nederland waren, was dit een uitgelezen kans om, zoals gezegd, kennis te maken, maar ook mogelijkheden te bespreken voor toekomstige sponsoring. Dat heeft inmiddels tot een concrete afspraak geleid om e.e.a. door te spreken op het kantoor van WG in Hilversum.

VISIO SCHOOL

Aan het einde van de festivalweek was er nog tijd om de Visio School in Rotterdam te bezoeken. Wij werden daar uiterst gstvrij ontvangen door de vestigingsdirecteur Ulco van der Enden. Chhitup en Nirmal werden uitvoerig geïnformeerd over aanpak, manier van werken en beschikbare hulpmiddelen. Kijkend naar de faciliteiten en mogelijkheden van de Visio School ten opzichte van HEAD Nepal doet het verschil als het ware pijn aan je ogen. Er ligt in Humla nog een enorme uitdaging om vervolgstappen te zetten.

Afgesproken is, dat SNG contact opneemt met Visio International om de mogelijkheden van immateriële ondersteuning (geen geld, wel kennis en advies) door Visio te bespreken en onderzoeken. Dat kan ook inhouden, dat deskundigen van Visio International naar Simikot gaan om ter plekke de situatie in ogenschouw te nemen en ondersteuning te bieden.

TENSLOTTE

Zo eindigde een intensieve week voor HEAD zonder prijs, maar wel met twee nieuwe waardevolle contacten die in de toekomst hun vruchten kunnen afwerpen. Wij zullen als SNG er in elk geval alles aan doen om deze contacten waar mogelijk om te zetten in rechtstreekse betrokkenheid van WG en Visio International bij en ondersteuning van de gehandicapte kinderen van Humla. Er is op dat vlak nog heel veel werk te doen, zoals ook elders op onze website valt te lezen.

Geplaatst in Blog, Nieuws.

Eén reactie

  1. Wat mooi! En wat een erkenning voor HEAD Nepal en jullie organisatie die deze Nepalese organisatie ondersteunen. Ik als geen ander weet hoe hard het nodig is in Nepal om kinderen met een handicap te ondersteunen. Vooral een deur open maken naar een zelfstandige toekomst. PROFICIAT!!!!!!!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.