Bestuur

Stichting Nepal Geeft! is ontstaan uit het samenkomen van twee initiatieven. Aan de ene kant waren Nicole en Walter bezig een meer geschikte organisatorische vorm te geven aan hun activiteiten in de dorpen Nalang en Salang van het Dhading District. Zij hebben in de periode september 2012 tot en met mei 2013 negen maanden vrijwilligerswerk gedaan in de gezondheidszorg en het onderwijs en daar een aantal activiteiten ondersteund die zij eenmaal terug in Nederland en België verder wilden doorzetten. Aan de andere kant waren daar Herman en Johan die op dat moment een stichting aan het opzetten waren om voornamelijk hun activiteiten in Simikot, Humla te verstevigen. Samen hebben wij toen de handen in elkaar geslagen en zijn op de Stichting Nepal Geeft! uitgekomen.

Herman de Jong - voorzitter

Herman de JongOp 1 april 2007 ben ik vrijwillig gestopt met mijn betaalde werk bij een middelgrote woningcorporatie in Noord-Brabant. Niet dat ik mijn werk als beleidsmedewerker niet meer leuk vond, maar na een periode van bezinning was ik tot de slotsom gekomen dat ik iets anders wilde doen. Ik was toentertijd 58 jaar en fysiek en mentaal nog in een puike conditie, kortom… ik kon en wilde nog graag wat doen voor andere mensen en dan met name in de Derde Wereld.

Nepal geeft! is een kleine hulpverleningsorganisatie die zich het lot en het bijkans uitzichtloze bestaan van de Nepalese burgers aantrekt en aan verandering en verbetering daarvan actief wil bijdragen. Uit solidariteit, uit menslievendheid, jazeker, want waar wij dankzij internet weet hebben van ‘de situatie in de wereld’ is, in mijn opvatting, aan de kant blijven staan geen optie meer.

Mijn achtereenvolgende  bezoekjes aan Nepal hebben mij nog eens duidelijk gemaakt, dat wij onze ogen niet (langer) mogen sluiten voor de dramatische, om niet te zeggen mensonterende woon-, leef- en werkomstandigheden van de ‘gewone’ mensen in Nepal. Ook zij hebben recht op een menswaardig bestaan met toekomstperspectief.

Ik vind het werkelijk fantastisch om mij hiervoor te mogen en kunnen inzetten. Ondanks de doorgaans miserabele leefomstandigheden van de mensen in de bergdorpen van Nepal, is hun vriendelijkheid, hun gastvrijheid, hun (spirituele) levenshouding voor mij een werkelijk adembenemende en inspirerende ervaring geweest. Wij kunnen en hebben iets te leren van deze prachtige rijke cultuur en dat vraagt alleen maar dat wij ‘afstand doen van al onze Westerse ballast’ en zonder mening, zonder oordeel en met een ‘open mind’ kijken, luisteren en spreken en vanuit deze houding onze ervaring ervaren.

Peter Millenaar - secretaris

Johan Peters - penningmeester

Tijdens mijn studie heb ik de mogelijkheid gekregen om drie keer enige tijd in het buitenland te verblijven. Alle drie deze periodes, in Tsjechië, Maleisië en India, boden mij een dieper inzicht in de verdeling van welvaar in deze wereld. Maar al te vaak blijkt dat de plaats van je geboorte en zeer duidelijke stempel drukt op de rest van je bestaan.

Al snel voelde ik dan ook de behoefte om mijn steentje bij te dragen aan de welvaart van mensen op plaatsen in de wereld waar dit niet vanzelfsprekend is. Sinds april 2014 heb ik daarvoor mijn plek gevonden binnen Stichting Nepal geeft! Mijn tijd en mogelijkheden om Nepal te bezoeken en daar actief aan de projecten te bouwen zijn nog beperkt, maar vanuit Maastricht zet ik mij met bijzonder veel plezier, samen met Herman en Peter in om het leven van een groot aantal mensen in Nepal net een stukje mooier te maken.