Mijn bezoek aan Nepal – Simikot in april 2023

VOORAF

Van 9 t/m 28 april 2023 ben ik namens Stichting Nepal Geeft samen met mijn dochter Meike naar Nepal gereisd. Mijn laatste bezoek dateerde alweer van 5 jaar terug als gevolg van de coronapandemie die in 2020 de kop opstak. Die periode van lockdowns en avondklok ligt gelukkig weer achter ons en dat opende de weg naar een 5de bezoek aan Simikot en een weerzien met onze contactpersoon Chhitup Lama, zijn familie, diverse HEAD-medewerkers* en natuurlijk de blinde/slechtziende en gehandicapte kinderen uit het Humladistrict in het uiterste noordwesten van Nepal. Simikot is de hoofdstad van het Humladistrict en  voor westerlingen uitsluitend vanuit Kathmandu via Nepalganj, een hub pal tegen de grens met India, met een klein vliegtuig te bereiken.

Los van het weerzien was ik heel benieuwd naar de voortgang van de nieuwbouw van Head Dream Home, waarvan de begane grond en de 1ste verdieping inmiddels waren opgeleverd en de bouw van de 2de verdieping** van start was gegaan. Ik had er natuurlijk wel foto’s van gezien, maar die ‘vertellen’ maar het halve verhaal en dat bleek ook inderdaad het geval.

 

 

DE AANKOMST

Drie dagen na onze aankomst in Kathmandu stonden we in de terminal voor ‘domestic flights’ in de wetenschap, dat in Nepalganj de temperatuur rond de 40 graden lag. Na een inderdaad warme overnachting stapten we s’morgens vroeg in een toestel van Summit Air om na een vlucht van plm. 40 minuten te landen op Simikot Airport. En dat in een onbewolkt en adembenemend mooi berglandschap midden in de zgn. hidden Himalaya. Daar werden wij vanzelfsprekend opgewacht en verwelkomd door Chhitup c.s. Dat werd een warm weerzien, niet alleen met Chhitup zelf, maar ook met zijn vrouw Sonam en diverse HEAD-medewerk(st)ers, waaronder Lokraj (braille docent van het 1ste uur), Manisha (bureau coördinator) en Tsomu, zus van Chhitup (hoofd Financiën). En natuurlijk Michael, het paard van Chhitup!

DE NIEUWBOUW

Na in het Bijaya Hotel te zijn ingecheckt gingen we direct door naar de nieuwbo van materialen uwlocatie van Head Dream Home: verrassend en indrukwekkend. Want ik realiseerde mij, dat de aanvoer van materialen en de tijdige beschikbaarheid van (geschoolde) werknemers hier allerminst vanzelfsprekend is. Door de geïsoleerde ligging van Simikot en de totale afhankelijkheid van vliegverkeer liggen de energie- en transportkosten bij wijze van spreken op ‘randstadniveau’. Kortom, hier is/wordt, zoals hiervoor al opgemerkt, een indrukwekkende prestatie geleverd, zowel door geschoolde als ongeschoolde ‘bouwvakkers’ en dorpsbewoners die geheel vrijwillig meehelpen sjouwen.

 

De begane grond is in april 2021 opgeleverd en in gebruik genomen, de 1ste verdieping in december 2022 en de ruwbouw van de 2de verdieping is in maart 2023 van start gegaan. Verwachting is dat dat deelkarwei uiterlijk volgend voorjaar kan worden opgeleverd. Daarna resteert alleen nog de bouw van de kleine 3de verdieping en dat maakt de verwachting reëel, dat Head Dream Home in z’n geheel in voorjaar 2025 kan worden opgeleverd.

De huidige stand van de nieuwbouw (april 2023) ziet er als volgt uit:

Head Dream Home wordt het grootste betonnen gebouw in het Humladistrict, zo laat Chhitup weten. En daar mag hij terecht trots op zijn, want hij ziet hier zijn droom gerealiseerd worden. Een opvanghuis voor de huisvesting, training en begeleiding van 70 a 80 blinde/slechtziende en/of gehandicapte kinderen met alle bijbehorende faciliteiten: slaapkamers met stapelbedden, toiletruimtes, woonkamer/eetzaal, onderzoek- en behandelkamers, gastenkamers, kantoorruimte, etc etc. Kortom, een zeer compleet ‘thuis’ voor de kinderen die vanwege hun handicap gediscrimineerd, achtergesteld en buitengesloten worden. HEAD vecht daar al jaren tegen onder de bezielende leiding van Chhitup, die zelf zeer slechtziend is en dus weet hoe het is om in Nepal gehandicapt te zijn. Dat is, nee blijkt een taai gevecht om cultureel bepaalde en ingeslepen opvattingen over slecht en goed karma stap-voor-stap te relativeren en daarmee de weg vrij te maken voor inclusie in plaats van exclusie van gehandicapten. HEAD’s missie is het om dit proces op gang te brengen en de kinderen daarin te ondersteunen en begeleiden.

DE CEREMONIE

En natuurlijk ging de feestelijke opening van de 1ste verdieping niet geruisloos aan ons voorbij, integendeel. Er viel tegelijkertijd nog meer te vieren, namelijk het Nepalese Nieuwjaar 2080 en het 12-jarig bestaan van HEAD. Genoeg reden voor een heuse ceremonie met een 10-tal sprekers, een 4-tal dansuitvoeringen met muzikale begeleiding en een ‘lintjesdoorknipmoment’, waarbij ik samen met de CDO (Chief District Officer) van Humla de feestelijke ingebruikneming van de 1ste verdieping mocht inluiden. Daar had ik totaal niet op gerekend en dat kwam de lengte van mijn toespraak niet ten goede: kort en krachtig, maar onvolledig. In 1 moeite door werd ik vervolgens de ‘eigenaar’ van een zgn. Letter of Appreciation, die mij onder applaus werd overhandigd door de CDO en Chhitup. Pff, daar kreeg ik het wel warm van, maar het was natuurlijk ook een mooi moment.

Na afloop was er een bijzonder gezellig samenzijn met veel eten en drinken, zoals dat daar gebruikelijk is. En officiële momenten zijn altijd doorspekt met lichte ‘tussendoortjes’, tijdens welke er met begeleidende muziek wordt gedanst. Het waren taaie ‘zituren’ dus afwisseling was zeer welkom, want de diverse toespraken hadden een serieuze boodschap waarin de inzet van Chhitup en zijn team voor het welzijn en de toekomst van de kinderen hoog werd geprezen.

DE KINDEREN

De kinderen hebben daar (van achterstelling en uitsluiting) natuurlijk regelmatig last van en worden o.a. op school gepest vanwege hun handicap. Daar hebben ze met en bij elkaar in het opvanghuis geen last, want ze zijn onder gelijken. Ik heb zelf gezien en ervaren hoe de sfeer in en om het huis is en, het is een veel voorkomend cliché, het voelt als een warm bad! We werden telkens weer hartelijk verwelkomd en dat begon al vroegtijdig wanneer wij van verre kwamen aanlopen. En vergeef me als ik wat sentimenteel klink, maar ik begon gaandeweg van die kinderen te houden: hun onbevangenheid, hartelijkheid en ‘openheid’ raakten me meer en meer. Nepal, het land van de onvoorwaardelijke glimlach en grenzeloze gastvrijheid, mag zich gelukkig prijzen met deze jongeren die de ultieme slogan van HEAD uitdragen:

DISABILITY IS NOT IMPOSSIBILITY

MOGELIJKE VERVOLGPROJECTEN

Ik heb het met Chhitup uiteraard ook gehad over mogelijke vervolgprojecten na de oplevering van Head Dream Home in 2025 of zoveel eerder als (financieel) mogelijk.

Dit zijn de meest in het oog springende vervolgprojecten:

 1. AANSCHAF JEEP
  De aanschaf en inzet van een grote Mahindra Bolero Jeep. Niet alleen voor het vervoer van kinderen die niet of niet goed genoeg naar school kunnen lopen (en weer terug), maar ook voor het vervoer (als een soort taxi) van bewoners/toeristen die tegen betaling naar hun bestemming worden gebracht. Dit is op zich een overzichtelijk kleinschalig project, maar allerminst goedkoop. Met de aanschaf zijn nog lang niet alle kosten opgesomd, alleen al de kosten van de helikopter die de Jeep naar Simikot moet brengen wegen zwaar op het totale projectbudget van (naar schatting) zo’n €30.000.
 2. ROOFTOP RESTAURANT
  Plan is om op de 3de verdieping van Head Dream Home een rooftop restaurant te beginnen, dat wordt gerund door de kinderen onder leiding van een 1 of 2 HEAD-medewerk(st)ers. Ons inziens een heel goed idee, omdat daarmee tegelijkertijd inkomsten worden gerealiseerd die volledig ten goede kunnen komen van HDH of de financiële boekhouding van HEAD zelf.
 3. SPONSORKINDEREN
  Na een grote particuliere donatie ging medio 2022 het sponsorproject voor 5 kinderen van start met een bezoek aan gespecialiseerde ziekenhuizen en verblijf in Kathmandu. Dat leidde uiteindelijk in 2 gevallen tot een operatieve ingreep en in de andere gevallen tot een intensieve medicamenteuze behandeling met nazorg. Op dit moment onderzoeken wij nog de mogelijkheid om dit project een vervolg te geven.
 4. GEZONDHEIDSPROJECT
  Samen met HEAD zijn wij in het voorjaar van 2020 het gezondheidsproject=paramedische gezondheidspost (met een looptijd van 2 jaar) gestart voor in 1ste instantie de HEAD-kinderen, maar na het 1ste jaar ook voor alle andere daarvoor in aanmerking komende kinderen in Simikot en wijde omgeving. Het project is in mei/juni 2022 ‘overgenomen’ door de Zwitserse ngo MED-solutions, die in juni van dit jaar besluiten of ze dat nog een jaar continueren. Zo niet, dan beraden wij ons op een andere oplossing.
 5. ORANGE ANGEL
  Orange Angel (een Nederlandse ngo) heeft onlangs een sponsoraanvraag van HEAD gehonoreerd om haar Skill Development Center in Simikot te ondersteunen. Het gaat om een bedrag van €5.000, dat met name ten goede komt van de gemarginaliseerde en allerarmste bevolkingsgroepen. Het gaat in totaal om 26 deelnemers (12 voor het aanleren van kleermakersvaardigheden en 14 voor computervaardigheden). Wij zijn hier rechtstreeks bij betrokken en in gesprek met OA over mogelijke toekomstige samenwerking.
 6. PROJECT IN GEBOORTEDORP VAN CHHITUP
  Op de laatste dag van mijn verblijf in Simikot vroeg Chhitup mij of SNG bereid zou zijn om voor plm. 30 kinderen in zijn geboortedorp Dhingka schoolbenodigdheden aan te schaffen, d.w.z. om daar een bedrag van €1.000 voor beschikbaar te stellen. Daarover nemen we binnenkort een besluit.

TENSLOTTE

De definitieve oplevering van Head Dream Home is in zekere zin mijn/onze stip op de horizon. Het zou een bekroning zijn van onze jarenlange samenwerking met HEAD en dus ook een moment om daarbij aanwezig te zijn. Naar verwachting wordt dat voorjaar 2025.

Geplaatst in Blog, Nieuws.