Update over onze projecten

Beste donateurs en sympathisanten.

Graag brengen wij jullie op de hoogte van de activiteiten van de laatste maanden.

De voorbije maanden hebben in Nepal in het teken gestaan van de blokkade aan de Nepalees-Indiase grens. Door de invoering van een nieuwe grondwet eind september vorig jaar, na 8 jaar onderhandelen, is er een ernstig conflict ontstaan tussen een aantal zuidelijke bevolkingsgroepen nl. de Madhesi en Tharu en de partijen die de grondwet introduceerden. Deze grondwet werd in het parlement goedgekeurd met ruim 90% van de stemmen. Met de steun van India blokkeerden deze groepen de grensovergangen zodat er bijna geen import meer was van noodzakelijke goederen als olie, gas, voedsel en medicijnen. Het hele economische leven kwam voor 5 maanden tot stilstand met desastreuze gevolgen voor de met name armere bevolkingsgroepen. Ook de opbouw van het door de aardbeving verwoeste land is daardoor niet op gang gekomen. Eerst waren het de moessonregens van mei tot augustus die dat onmogelijk maakten, vanaf september de blokkade. In de eerste week van februari kwam gelukkig een einde aan deze grensblokkades.

Noodhulp

De mensen in de bergen moesten en moeten nog steeds in de vrieskoude overleven in tijdelijke shelters van tenten en zinken huisjes; er werd onnoemelijk kou en honger geleden en met name kinderen en ouderen werden/worden ziek.

Onze stichting heeft via twee organisaties noodhulp verleend in de vorm van warme dekens en kleding. Een bedrag van 4000 euro werd overgemaakt ter ondersteuning van het initiatief van Nepalshare, Nyano Sansar voor hulpverlening aan dorpen in Sindupalchowk en Dolkha.

Eenzelfde bedrag ging naar de Umbrella foundation die dekens en kleding brengt naar de kampen van de zogeheten Internally Displaced Persons in Rasuwa en Nuwakot… dus voor mensen die alles verloren hebben en in deze kampen zijn ondergebracht.

Gemeenschapshuis

In oktober vorig jaar werd in het bijzijn van Walter, onze voorzitter, het gemeenschapshuis in Kamalabahri Salang (lees meer…) in een uitbundige sfeer geopend. Toch was het gebouw nog niet helemaal af. Wij doneerden 900 euro voor het aanleggen van elektriciteit en de bouw van een toilet.

Nalang Model Academy

Het laatste jaar werd de school (lees meer…) mede door onze bemiddeling aanzienlijk uitgebreid: drie nieuwe lokalen erbij en 4 lokalen werden vergroot – zie verslag van oktober 2015 ‘een week in Nalang’. Daardoor ontstond er behoefte aan meer banken en whiteboards. We sponserden 700 euro.

De school biedt nu ruimte aan zo’n 280 leerlingen en 15 leraren. Het is een actieve school met allerlei activiteiten op het gebied van sport, poëzie wedstrijden, muziek, milieu, picknick, etc. Voor wie geïnteresseerd is, kan meer zien en lezen op Facebook.

Head Vision Home

Head Vision Home (lees meer…) biedt onderdak aan 25 blinde/slechtziende kinderen uit het Humladistrict in het uiterste Noordwesten van Nepal. Het is niet alleen een scholings- en trainingscentrum, maar ook een hostel waar de kinderen wonen en slapen. Onze stichting ondersteunt en adviseert HEAD bij de uitbreiding en modernisering van het bestaande Head Vision Home, de afgelopen maanden werden de volgende fases gerealiseerd:

  • Uitbreiding van het Head Vision Home met een extra slaapkamer en een nieuw aangebouwd groter leslokaal
  • Een nieuw toiletgebouw (incl. wasgelegenheid) met gescheiden ruimtes voor jongens en meisjes

Het gaat niet alleen om uitbreiding van de bestaande capaciteit, maar ook om de modernisering van met name de slaapkamers en natuurlijk de keuken. Op korte termijn gaan we dan ook aan de slag met de volgende maatregelen en activiteiten:

  • Een opknapbeurt van de keuken
  • Stapelbedden voor 25 kinderen, die nu nog op de grond slapen
  • Stoelen en tafels op de slaapkamers
  • Klerenkasten en boekenkasten
  • Vloerbedekking en zgn. wallpaper
  • Aanschaf van aanvullend leer- en lesmateriaal voor blindenonderwijs

Op 19 april vliegen Herman de Jong (secretaris van onze stichting) en zijn projectpartner Peter Millenaar naar Nepal. Vanuit Kathmandu vliegen zij vervolgens twee dagen later door naar Simikot. De belangrijkste aanleiding is de oplevering van het vernieuwde Head Vision Home, waar jaren aan voorbereiding en fondswerving vooraf is gegaan. Kortom, HEAD en SNG vieren het resultaat van hun samenwerking, maar kijken ook vooruit naar nieuwe kleinschalige vervolgprojecten. Want ontwikkelingssamenwerking is nooit af!

Geplaatst in Blog, Nieuws.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.