Duw Nicole en Walter het klooster in

Beste donateur, 

Duw Nicole en Walter het klooster in…

Onder deze titel hielden wij in maart en april een sponsoractie ter ondersteuning van de activiteiten van onze partnerorganisatie HEAD Nepal. Als tegenprestatie voor een donatie gingen we de uitdaging aan om gedurende zes dagen op trekking te gaan in de Nyimba Vallei met als hoogtepunt een bezoek aan Raling Gompa, een kloostertje op 3930 meter. De opbrengst bedroeg ruim € 5.500, een prachtig bedrag waarvan € 4.000 bestemd is voor de medefinanciering van een medisch kamp. Het resterende bedrag wordt ingezet ter materiële ondersteuning van HEAD Nepal.

We hebben er behoorlijk voor moeten zwoegen. Simikot ligt in het uiterste noordwesten van Nepal. Veelal plannen reizigers een vliegreis vanuit Kathmandu via een tussenstop in Nepalgunj. Om kosten te besparen hebben wij het traject Kathmandu-Nepalgunj met de bus gedaan en dat hebben we geweten: 13 uur in een hobbelige bus zonder airco eindigend in een bakoven van 42 graden. Waarschijnlijk hebben we toen een ziekte opgelopen door verkeerd voedsel te eten en dat betekende dat we de trekking met 3 dagen vertraging hebben kunnen beginnen. Met een verzwakte conditie werd het een zware tocht, zoals Nicole in haar reisverslag omschreef:

“Maar… we hebben het gehaald… en ja, we hebben het met momenten erg moeilijk gehad, want Mister Diarrhea bleef onderweg onze trouwe metgezel en kreeg daarna nog gezelschap van Miss High Altitude die ons letterlijk de adem benam.” Zie verder het levendige verslag elders op deze website.

De tocht was zeker een heel bijzondere ervaring daar we rondtrokken in een prachtig gebied dat niet of nauwelijks aangeraakt is door toeristen, een gebied dat nog erg oorspronkelijk Tibetaans is gebleven.

Samenwerking Stichting Nepal Geeft! en HEAD Nepal

Wij komen sinds 2012 in Simikot en werken inmiddels alweer zo’n 7 jaar intensief samen met HEAD Nepal en haar oprichter en voorzitter Chhitup Dorji Lama. Chhitup is zelf zeer slechtziend, maar dat is voor hem eerder een stimulans dan een belemmering om zich 24/7 in te zetten voor de toekomst van de blinde, slechtziende en gehandicapte kinderen van het district Humla.

Het medisch kamp

Simikot, de hoofdstad van Humla, ligt in een zeer afgelegen en armoedige regio in de noordwestelijke Himalaya’s. Buiten het hoofdstadje wonen de mensen in kleine dorpjes. Ze leven van zelfvoorzienende landbouw en zijn verstoken van zorg op allerlei gebied maar in het bijzonder medische zorg. Op vraag van Stichting Nepal Geeft! heeft HEAD Nepal het initiatief genomen om in overleg met en onder leiding van Stichting Adara een medisch kamp van 45 dagen te organiseren. De groep is op 20 augustus jl. vertrokken. Het team bestaat uit 2 artsen, 1 verpleegkundige, 3 medische assistenten en 4 logistieke assistenten. De laatste 2 weken zullen zich nog 2 andere artsen bij de groep voegen. Zij beginnen met een tocht van 5 dagen naar de Limi Valley voor een eerste stop, gevolgd door nog 6 andere stops. Voor 17 dagen medisch kamp in de deze dorpen moeten zij 28 dagen in de bergen rondtrekken.

De dorpsbewoners ontvangen geheel gratis een medische check-up, kleine operaties, medicijnen en zij worden onderricht in hygiëne. Voor mensen met een beperking zal er speciale aandacht zijn, vandaar dat ook een medewerker van HEAD Nepal meegaat. Via onze website houden wij u op de hoogte van het verdere verloop van dit initiatief.

HEAD Vision Home

Head Vision Home is sinds 2012 een ‘thuis’ voor de opvang, huisvesting en scholing van 25 blinde en slechtziende kinderen. In nauwe samenwerking met HEAD Nepal hebben wij een uitbreiding en modernisering van HEAD Vision Home mogelijk gemaakt. In april 2016 is de vernieuwde locatie feestelijk geopend.

HEAD Enable Home

Sinds september 2016 biedt HEAD Enable Home onderdak aan 20 (soms meervoudig) gehandicapte kinderen uit heel Humla. Kortom, HEAD Nepal neemt de verantwoordelijkheid op zich om deze kinderen uit de meest arme gezinnen van Humla zo goed mogelijk te ondersteunen en voor te bereiden op een toekomst met meer perspectief.

Wat gaan wij verder doen?

Op dit moment zijn wij direct betrokken bij en initiatiefnemer van een tweetal projecten:

  1. De installatie van een Solar Panel System, dat beide homes bestand maakt tegen de vele (soms zelfs dagelijkse) stroomonderbrekingen. We hebben het dan niet alleen over verlichting en (indien nodig) douches en verwarming, maar ook over de werking van laptops, schermen, oplaadpunten en overige elektrische hulpmiddelen die noodzakelijk zijn bij het onderwijs van de kinderen. Naar verwachting wordt het systeem in oktober en november van dit jaar geïnstalleerd als resultaat van een samenwerking van Stichting Nepal Geeft! met installatiebureau UNICA in Hoevelaken.
  2. We zijn in gesprek met De Wilde Ganzen, een landelijke organisatie die jaarlijks en wereldwijd, in nauwe samenwerking met vele Nederlandse ngo’s, zo’n 400 projecten ondersteunt en realiseert in ontwikkelingslanden. Samen met onze partner HEAD Nepal werken wij aan een projectplan dat, na goedkeuring door De Wilde Ganzen, binnen 2 jaar dient te zijn gerealiseerd. Dit plan zal zich in bredere zin richten op de zorginfrastructuur van het district Humla. In beginsel neemt De Wilde Ganzen dan 50% van de kosten voor haar rekening. Uiteraard zullen wij u via onze website hiervan op de hoogte houden.

Tenslotte

Uit bovenstaande begrijpt u inmiddels al wel, dat wij ons nauw hebben verbonden en intensief samenwerken met HEAD Nepal. Die samenwerking loopt, zoals gezegd, al enige jaren en dat is in onze opvatting de best denkbare manier om actief te zijn in deze bijzonder arme uithoek in Nepal. Wanneer u dat ook zo ziet en de resultaten van ons werk waardeert (zie voor meer info onze website www.nepalgeeft.org), dan hopen wij vanzelfsprekend dat u bereid bent ons daar ook de komende jaren toe in staat te stellen. Uw donatie (op rekeningnummer NL19 TRIO 0197 9254 80) is en blijft onmisbaar!!

Hartelijke groeten,

Walter, Herman, Johan en Nicole

Geplaatst in Blog, Nieuws, Sponsortrekking sidebar.

Eén reactie

  1. Pingback: Medisch kamp in Humla | Stichting Nepal geeft!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.