Medisch kamp in Humla

Medisch kamp in Humla van 20 augustus tot 19 september.

Eind april van dit jaar liepen Nicole en Walter een sponsor trekking van 6 dagen in de Nyimba valley naar Raling Gompa, een boeddhistisch kloostertje op bijna 4000 meter,  te midden van de hoge toppen van de Himalaya. De tocht  onder de titel ‘Duw Walter en Nicole het klooster in’ bleek verrassend zwaar  te zijn en leverde een bedrag op van € 5.556,-. Van dat bedrag werd € 4.000,- besteed aan de mede-financiering van een medisch kamp, het resterende bedrag ging rechtstreeks naar materiële ondersteuning van Head Nepal.

Lees voor verdere informatie over deze tocht ‘Duw Walter en Nicole het klooster in‘ en ‘Raling Gompa, een ware pelgrimstocht‘.

Het medische kamp is tot stand gekomen door een samenwerking van Head Nepal met de stichting Adara Development, een Australische NGO die vaker dit soort medische kampen organiseert. Het vond plaats in het noord-oosten van Humla, een arm, dunbevolkt gebied tegen de Tibetaanse grens aan. De dorpsbewoners ontvangen geheel gratis een medische check-up, kleine operaties, medicijnen en zij worden onderricht in hygiëne, krijgen voorlichting over preventie van ziektes en hoe om te gaan met bepaalde ziektes. Voor mensen met een beperking is er speciale aandacht, vandaar dat ook een medewerker van HEAD Nepal meegaat.

Op 20 augustus vertrok een team van 10 mensen vanuit Simikot naar de uiterst geïsoleerd gelegen en moeilijk bereikbare Limi Valley, een gebied met nog een authentieke Tibetaanse cultuur.

Dit team bestond uit 2 artsen, 1 verpleegkundige, 3 medische assistenten en 4 logistieke medewerkers. Na een tocht van 4 dagen hebben zij medische hulp verleend in 3 dorpen aan in totaal ruim 220 mensen.In deze streek bleken zich opvallend veel artritis, knie- en rug problemen voor te doen. Vervolgens werden er rond de medische gezondheidsposten in Yari en Muchu kampjes opgezet waar in totaal zo’n 193 vrouwen en 163 mannen werden behandeld.Hier kwamen ook weer vele knie- en rugklachten voor, als ook huidproblemen, zweren, oogontstekingen, hoge bloeddruk, gastritis, maag- en buikklachten en bij de vrouwen veel baarmoederklachten en baarmoederverzakkingen. Bij de kinderen veel verkoudheid en longontstekingen en bij de ouderen cataract.

Vervolgens voegden zich nog 2 artsen bij het team en werden 2 grotere kampen opgezet in Syanda en Sarkeghat. Vanuit de dorpen in de omgeving liepen de mensen in dagtochten naar deze plaatsen om geholpen te worden, in totaal 815 en 1285. Naast de al genoemde aandoeningen zag het team mensen met oorontsteking, tandpijnen, hartklachten.

Het team was zo’n 30 dagen onderweg, waarvan de meeste tijd op pad naar de moeilijk toegankelijke bergdorpjes. Een logisch probleem maar toch als zeer zwaar bevonden. Zij voorzagen zo’n 2660 mensen van medische zorg. Dat geeft aan dat er voldaan is aan een dringende behoefte. In deze gebieden zijn hier en daar medische gezondheidsposten die alleen de allernoodzakelijkste basisvoorzieningen hebben. Ook werd speciale zorg besteed aan een aantal mensen met beperkingen, iets wat bij uitstek de taakstelling is van Head Nepal en een extra reden voor Head Nepal als voor Nepal Geeft! om hieraan mee te doen. Wij zijn dan ook verheugd dat we deze sponsortrekking hebben kunnen doen en danken alle donateurs die hieraan hebben bijgedragen.

Geplaatst in Blog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.